Verslag clubavond 27 november 2018

Opening en mededelingen.

Henk van de Meeberg opent de bijeenkomst.

Omdat de leden van de filmclub Cine ’67 uit Zwijndrecht aanwezig zijn om hun films te vertonen, worden er geen mededelingen ingebracht.

De vertoning en bespreking van de volgende films:

Na een reclamefilmpje van de filmclub uit Zwijndrecht worden de volgende films vertoond en besproken:

“Water in beweging”
Een documentaire over de Sophiapolder – een professioneel overkomende film met verhelderend commentaar. Er wordt wel gemeld dat er een tunnel is, maar hier wordt verder niet over gesproken.

“Wormen”:
Een registratie van een groothandel in gekweekte wormen.
Het gebruikte geluid op de achtergrond is zeer toepasselijk. Een aantal processen worden meerdere keren vertoond, waardoor de vertoning minder interessant wordt. Het is een instructieve film, maar ook wat oppervlakkig.

“Een mooi verhaal”
Een verhaal van Carmiggelt wordt exact in beeld gebracht. Geopperd wordt het idee om het telefoongesprek anders in beeld te brengen: de luisteraar zichtbaar maken en de spreker niet in beeld.

“Scotch Malt Whisky”: Het verhaal wordt op een prettige en verhelderende manier verteld, maar de film is wel aan de lange kant. De groep die in de film luisteraar is, is wel wat te nadrukkelijk in beeld.

“Collonges La Rouge Frankrijk”
Een film die registreert en informeert, maar niet vanuit de beleving is gemaakt. Het zijn steeds gelijkwaardige scenes, die nergens verrassend zijn.

“De achterblijvers”
Een blok emotie. De film bestaat vooral uit associaties – maar wel aan de lange kant.

“Wandeling ‘Villars Brandis’”
Een goede filmregistratie. Door de ondertiteling is de film minder emotioneel geworden. De gebruikte muziek past niet bij de leeftijd van de deelnemers. De film is niet op een hoofdpersoon gericht. Het oorspronkelijke geluid is ondergeschikt aan het toegevoegde geluid.

“Valentijn”
De knelpunten maken het een leuke film. De film komt volledig geloofwaardig over.

“ Het wandelparadijs”
Een mooie film met goede muziek. Omdat in de tekst gesproken wordt van “we”, zou “zij” in het begin van de film even in beeld moeten komen.

Afsluiting

Henk van de Meeberg bedankt de club leden uit Zwijndrecht voor de vertoning van hun films en sluit weer af.

Albert Snijder