Verslag clubavond 10 oktober 2017

Om 20.00 uur werd de avond geopend door Rien van der Vlist en de bar werd deze avond gerund door Wim Rieke omdat barman Cees in Aziatische oorden verbleef.

Het begon met het programma ‘Opsporing verzocht’. Men miste namelijk een zogenaamd Green screen doek. Het moest zich ergens bevinden, maar men kon het niet vinden.
Het wachten is nu weer op barman Cees dat is een soort van wandelende encyclopedie maar die is nu in de rimboe. Maar ook nu was de koffie weer perfect!

Als eerste werd de Jan de Bloois aangekondigd die een groot deel van deze avond zou verzorgen. Jan is vroeger ook lid van deze club geweest maar door verhuizing naar Zoetermeer  daar bij een club gegaan.

Na de rondvraag waarbij ook de filmcursus die gegeven wordt door deze filmclub ter sprake kwam, werd het woord gegeven aan Jan de Bloois

Jan is een verwoed Apple computer liefhebber en specialist en eet dus ook nooit peren….
Zijn grote  passie is het bewerken en verwerken van beeld en geluid met de meest complexe elementen die je maar kunt verzinnen.

Het eerste wat we te zien kregen was een filmpje waarbij de beelden en ook het geluid verouderd waren. Het geluid met een plug in met de naam Vinyl.
Henk van de Meeberg heeft inmiddels zoals we van hem gewend zijn direct deze link doorgestuurd naar alle leden.
En het is inderdaad een leuk effect, maar mijn films zelf zijn al verouderd voordat ik ze op de club laat zien…

Het volgende filmpje met de mooie naam ‘Wasserschloss Lumbeck’ was door Jan gemaakt door met materiaal van anderen waarbij de gesproken tekst werd uitgesproken door de computer en Nederlands ondertiteld.
Voor de meesten van ons is het onbegrijpelijk dat je een uitgetikte tekst kunt laten uitspreken door de computer. Dit gebeurt weer met een programma dat ‘Dragon Dictate’ heet. Ook handig als je thuis een beetje overhoop ligt: zeg je ook geen dingen waar je later spijt van hebt!
Ook nu weer een knap stukje werk van Jan!

De volgende film ging over ‘Willem Berghout’ die gemaakt was voor de ‘Oorlogsgravenstichting’.

Het bestond uit een indrukwekkende collage van diverse foto’s en grafische tekst die heel knap met een ingesproken tekst gemonteerd was. Dit over een militair die in voormalig Nederlands Indië gesneuveld was

Henk van de Meeberg was ook zoals wij onder de indruk en had wat vragen over het hoe en waarom bepaalde dingen gedaan werden: inspiratie voor Henk!(en voor ons..)

De volgend film was Epic waarbij een jongeman liet horen en zien hoe filmbeelden door de muziek en effecten een heel andere lading kregen!

Daarna kwam de film Moleculen. Daarin zag je 4.3000753 vogeltjes in grote golven door het beeld gaan. De bijbehorende muziek was door Jan gecomponeerd met de plug in ‘Garageband’ waarbij je zelf alle soorten geluiden effecten enz. door elkaar kunt mengen.  
Echt een programma waarbij je als je een beetje muzikaal bent je hart kunt ophalen.
Henk van de Meeberg vond dat er aan deze film geen kop of staart zat, maar ik heb er miljoenen voorbij zien komen.
Maar inderdaad er was geen echte filmische opbouw maar de effecten met muziek, daar was het om te doen.
Jan gaat volgende keer startende en landende vogeltjes opnemen en er voor en achter zetten om Henk een beetje tevreden te krijgen.

Daarna werd een filmpje vertoond over de bouw van een school met dit keer een mechanische computerstem in het Nederlands en dat klink toch wel anders als een taal die we niet perfect verstaan.

Daarna deden Jan en Tom verwoede pogingen om de film ‘Leo Ballangee’ op te zetten maar Leo had er duidelijk geen zin in en verzette zich hevig dus werd de pauze ingezet, waartegen niemand zich verzette.

In de pauze werden we op een twee drankjes getrakteerd de eerste omdat Wim Rieke al 50 jaar met dezelfde  An getrouwd is. Een hele prestatie!
En Henk van de Meeberg was 75 jaar geworden, dus het was een beetje feest in Luxor! En nu maar hopen dat we het over 10 jaar weer kunnen vieren!

Daarna weer een film, gemaakt voor de ‘Oorlogsgravenstichting’ met originele en verzamelde foto’s over een verzetstrijdster uit Amsterdam, ‘Anniek van Hartensveld’ die in de laatste dagen voor de bevrijding doodgeschoten is.
Een mooi gemaakte indrukwekkende film !

Daarna een film waar Jan de districtswedstrijd gehaald heeft  over een man die oude Dinky Toys verzamelt en helemaal opknapt. Mooie close shots en een begrijpelijk verhaal.

Dan wordt er afscheid genomen van Jan die weer naar Zoetermeer vertrekt (met bier als geschenk) omdat hij weer vroeg uit de veren moest.

Iedereen was het er over eens dat het een heel leerzame avond geweest is en zeker weer inspiratie konden opdoen voor onze eigen films.

Daarna was Tom van der Hoff aan de beurt als filmer van de avond en daar had hij twee films van jan Houtman voor uitgezocht  

De eerste gaat over vuur maken in verschillende landen en de laatste over de wijnproductie in Zuid-Frankrijk.

Rien van der Vlist eindigt om 22.45 de avond en iedereen gaat met het hoofd vol ideeën weer naar huis.

PS en als klap op de vuurpijl heeft Jan de Bloois alle materiaal naar de club gestuurd Mooi!!

Jan Houtman