Verslag clubavond 9 mei 2017

Opening en mededelingen.

• Door afwezigheid van Rien van der Vlist opent Gonny van den Nouwelant de bijeenkomst.
  • Ook de volgende leden worden als afwezig gemeld: Henk Boose, Steffi Modla, Martin Zwaard en Wim Rieke.
  • Gonny vraagt de aanwezigen met ideeën te komen voor de laatste bijeenkomst voor de vakantie.
  • Verder komt de fietstocht van 26 mei aan de orde. Die zal plaatsvinden in en rondom Woubrugge.  De groep deelnemers zal met maar liefst 16 fietsers op pad gaan. En gaan om 17.00 uur dineren.
  • Verder wordt gemeld dat Wim Soldaat - een oude bekende van de club - vorige week is overleden.
  • Henk van de Meeberg zegt dat er overleg is over een samenwerkingsverband met het RITV. Deze youtube-achtige club heeft een website waar films van 6 a 7 minuten te zien zijn. Zij betalen hierbij de BUMA-rechten. Vraag van onze club is hoeveel dat oplevert. Pas na de zomervakantie zal dit onderwerp worden opgepakt.

Presentatie fotodia’s van Jack Schopman.

Jack laat een breed scala van foto’s zien die gemaakt zijn in onder andere Toscane, Chili, Andes, de grens tussen Chili en Bolivia en … Den Haag. Hij legt uit dat hij soms de HDR-techniek gebruikt waarbij twee opnames in een dia worden samengesteld.  Wat opvalt tijdens de vertoning is dat de maat van de objecten ontbreekt. Iedereen is sterk onder de indruk van de gepresenteerde beelden.

Henk van de Meeberg laat filmopnames zien van een Italiaanse film.

We zien de continue opname van een grote hoeveelheid bewegende beelden. Hierbij is de opname gemaakt op een wijze dat steeds het blikpunt van het ene plaatje op dezelfde plek zit als bij het volgende plaatje. Door de camerabeweging wordt de kijker gedwongen om mee te gaan met de blik van de camera. Als je op zo’n manier een film begint, kan je de ingrediënten van de film in de start vertonen en dan later in de film weer terug laten komen.

Promotiefilm van Rien van der Vlist, Gonny van den Nouwelant en Ton Sala

We krijgen een ruwe montage van Gonny te zien van Ton die zijn drone gebruikt voor het gezamenlijke promotiefilmpje. Hierbij is ook gewerkt met shots en tegenshots. Het filmpje van Ton met uitleg over zijn drone bleek helaas door  onze projectieapparatuur niet goed afgespeeld te kunnen worden, waardoor de beelden uiterst traag te zien waren. Afgesproken wordt dat de aangepaste conversie de volgende keer wordt vertoond.

De GoPro van Joop Terpstra.

Joop heeft met een cameraatje van luciferdoosjesformaat opnames gemaakt die hij aan de club wil laten zien. Gebruik van dit apparaatje betekent dat hij filmt zonder zoeker en inzoomer. Hierna volgt een discussie over de vraag of en wanneer je dit instrumentje moet gebruiken.

De filmkeuze van Albert Snijder

Albert heeft gekozen voor het filmpje “Vrede” van Henk Boose dat gaat over de ellende in een oorlog die grote groepen vluchtende mensen moeten ondergaan. Er is een meningsverschil in de groep of er wat de ellende betreft dit niet over de top is. Daar tegenover stellen anderen dat het om emotie gaat en dat dat waardevol is.

Een vakantiefilm.

Henk van de Meeberg laat het filmpje “Langs de dalen van de Voer” zijn. Het is een film met een duidelijke lijnstructuur. Henk vindt het een film met leuke momentjes en een overdaad aan grapjes. Er is wel een overkill van die leuke camerastanden, maar Henks stelling is dat wat in deze film teveel is,  vaak in onze films ontbreekt: grappige shots.

Afsluiting.

Gonny sluit de bijeenkomst af.

Albert Snijder